TANDBEHANDLINGER

Ved Albertslund Dyreklinik kan du være sikker på, at dine kæledyr vil få foretaget kompetente tandbehandlinger.
Vores personale har mange års erfaring inden for pleje og behandling af tænder på kæledyr.

Tandrensning med ultralyd

& efterfølgende røntgen og polering

Tandrensning er en af de tandbehandlinger, som foregår med dit dyr i fuld narkose, for at sikre frie luftveje og størst mulig sikkerhed for dit dyr, samtidig er der ro til at behandle alle tænder og se mundhulen ordentligt.

Først renses tænderne fri for tandsten og plak med ultralyd og håndinstrumenter, derefter tjekker vi tændernes og tandkødets tilstand og kigger efter tegn på tandkødsbetændelse, parodontose, tandresorptioner og skader.

Tandrøntgen

Tandrøntgen gør det muligt at se tændernes rødder og kæbeknoglerne under tandkødet. Tænderne på katte og hunde har mellem en og tre rødder hver, og de kan være dobbelt så lange som den del af tanden man kan se over tandkødsranden.

Tandrøntgen benytter vi i to situationer:

Tandekstraktioner

En tandekstraktion er en tandbehandling, som indebærer udtrækning af én eller flere tænder. Der er forskellige situationer, som kan kræve dette.
Det kan fx være ved parodontose, tandresorptioner og skader. 

Vi ser ofte behovet for tandekstraktioner hos ældre dyr. Har du set tegn på ubehag når dit kæledyr tygger, bør du derfor bestille en tid til en tandbehandling.

Parodontose

Tandkødsbetændelse opstår ofte, hvis dit kæledyrs tænder ikke bliver renset korrekt. Nu om dage findes der kostsupplementer og tilskud, der hjælper dig med at undgå dette problem.

Dog kan tandkødsbetændelse stadig opstå, på trods af at du aktivt forsøger at undgå dette problem. Hvis et dyr har haft tandkødsbetændelse i længere tid, så risikerer man at det udvikler sig til parodontose.

Parodontose er en tilstand af dyb tandkødsbetændelse, som påvirker det tandkød, som hjælper med at holde tænderne fast. Ved parodontose kan tænderne altså være løse, og nogle gange er det nødvendigt at trække en eller flere tænder ud.

Dette ses ofte hos ældre hunde og katte, og kan i værste tilfælde resultere i voldsomme smerter og besværlighed ved at indtage føde.

Tandresorptioner

Tandresorptioner er en tilstand vi typisk ser hos katte. Det er en sygdom hvor tanden langsomt bliver nedbrudt, hvilket kan være smertefuldt. Det kan være svært at se med det blotte øje, da skaden ofte sidder under tandkødsranden og vi vil altid bruge røntgen for at se omfanget. Der er tit mere end en tand, der er ramt.

Skader

Nogle gange er uheldet ude og dyret knækker eller flækker en tand. I de tilfælde kan det være nødvendigt at trække tanden ud. Skader på tænderne, som ikke skyldes sygdom, opstår tit under leg – særligt for hunde. Tænderne kan blive slidt, hvis hunden leger meget med bolde og bærer rundt på dem. Nogen hunde leger med sten, hvilket også slider meget på tænderne.

Uanset årsagen til slidte tænder er risikoen, at der bliver slidt hul helt ind til tandroden, hvilket kan være smertefuldt. Det er muligt at få lavet kunstige tænder og udbedre skader, hvis de bliver opdaget hurtigt.

Har du lagt mærke til smerter når dit kæledyr tygger eller bidder i ting, anbefaler vi, at du kontakter os hurtigst muligt. Hvis skaden opdages for sent er det ikke kun smertefuldt for dit kæledyr, men det kan også være dyrt at udbedre skaden. Bestil en tandbehandling allerede i dag.

Fejlstillinger af tænderne

Hos hunde, kaniner og marsvin.

Tandslibning

Nogle tandproblemer hos kaniner og marsvin kan afhjælpes med en tandslibning og/eller fræsning af de tænder, der er for lange. Dette kan være nødvendigt, hvis dyrets tænder ikke bliver tilstrækkeligt slebet naturligt når det spiser.

Sådan en procedure er normalt ikke smertefuld. Dit dyr vil desuden blive let bedøvet, for at forsikre at det ikke bliver forskrækket og, at vi kan udføre vores arbejde korrekt.

Tandslibning er især vigtigt for gnavere. Som navnet antyder, er tænderne nemlig det vigtigste redskab for denne type dyr. Gnavers tænder gror nemlig utroligt hurtigt. I naturen bruge disse dyr konstant deres tænder og de her gennem tiden udviklet deres tænder til at vokse hurtigt. 

For gnavere i det fri er en tandbehandling sjældent et problem, da den konstante brug slider tænderne ned. Som kæledyr er det ikke altid sikkert, at gnavere bruger deres tænder ligeså meget som de normalt ville. 
 
Derfor vil tænderne ikke opleve samme mængde slid, og derfor vil de vokse sig ud af kontrol. Underbenyttede tænder hos gnaver vokser op i modsatte kæbe, og laver skade her. Ligeledes kan for store tænder forhindre indtagelsen af føde. 
Har du lagt mærke til blodige gummer hos dine kæledyr? Eller er du i tvivl om, at tænderne er blevet for store? Så kontakt os, og bestil en tid til en tandbehandling.
godt-at vide-dyreklinik vi yder tandbehandlinger
Call Now Button