Vaccination af kanin

Nedenfor kan du læse om hvordan vi håndterer en vaccination af din kanin.
Kontakt os endelig for yderligere spørgsmål.

  • Faguddannede dyrlæger og veterinær sygeplejersker.
  • Personale af professionelle dyrespecialister.
  • Dit kæledyr er altid vores topprioritet

Vaccination Af din Kanin

I det følgende, kan du blive klogere på, hvad vi bl.a. kan vaccinere kaniner imod, smitteveje, symptomer og hvad du kan gøre.

RHD (rabbit haemorrhagisk disease) også kaldet VHD (viral haemorrhagisk disease) eller RVHD (rabbit viral haemoorrhagisk disease) er et calici virus som giver dødelig sygdom hos kaniner. Der findes en klassisk form (RHD), som kun rammer kaniner, og en ny variant (RHD2), der desuden menes at kunne påvirke harer. Når man snakker om sygdommen benævner man den RHD, når man snakker om selve virusset benævnes det RHDV.

Sygdommen smitter

Sygdommen smitter via vektorer (myg, utøj), via direkte kontakt kaninerne imellem og via indirekte smitte gennem fx bure, transportkasser, børster, madskåle, hø og foder. Virus er meget hårdført og kan overleve både høj varme og lave kuldegrader. Sygdomstegn kan være nedstemthed, nedsat ædelyst og feber, men kan desuden vise sig som “sudden death”, hvor dyret dør meget hurtigt (dvs. indenfor et døgn). Virus påvirker især leveren, og dyret dør oftest som følge af leverbetændelse eller DIC (dissemineret intravaskulær koagulation), dvs. blødninger. Blødninger fra kropsåbninger (næse, mund, rectum, kønsåbninger) er et af sygdomstegnene på den klassiske RHD. Der findes ingen behandling for denne sygdom og smittede dyr dør ofte inden man når at starte symptombehandling.

Vaccine mod kaninpest

Der har de sidste par år været mulighed for at vaccinere kaniner mod den klassiske form for RHD med Nobivacs kombinationsvaccine "Myxo-RHD" som beskytter mod RHD og Myxomatose (kaninpest). Der er ikke en kendt virkning mod RHD2, selvom der højst sandsynligt er noget krydsbeskyttelse. Denne vaccine skal gives en gang årligt for at holde kaninen beskyttet. Der er netop givet tilladelse til, at dyrlæger i Danmark kan vaccinere kaniner mod RHD2 med den vaccine der hedder Cunipravac variant. Denne vaccine beskytter kun mod RHD2 og der gives 1 injektion hvert halve år for at holde kaninen beskyttet.

godt-at vide-dyreklinik vi yder tandbehandlinger

Bestil vaccination til din kanin

Vaccinen kommer i 10-dosepakninger og er kun holdbar en enkelt dag. Vi arrangerer derfor særlige vaccinationsdage for kaninerne – Ring til os på 43620525 og bliv skrevet på venteliste, så ringer vi dig op, når vi har fastsat dagene vi vaccinerer på.